Projecten

Contact

Veronica Frenks
Marnixplein 14
4386 AB  Vlissingen
+316 47 49 91 94
veronica@frenks.com

Zeeland, 16 augustus 2013

Een eeuw varen in de Scheldedelta

Het boek over de Jetty levert informatie over het schip, over de eigenaren, maar ook over de ontwikkeling van de watersport in de Zeeuwse en Vlaamse wateren.
In het kielzog van de Jetty zijn we op de Westerschelde, de Oosterschelde, het Veerse Meer geweest. We kwamen terecht aan de linkeroever van de Schelde in Antwerpen, zagen de schoonheid van havens als Terneuzen en Veere.
We ontmoetten allerlei mensen die iets met de hoogaars hebben of hadden. We vervielen van droge technische informatie soms spontaan in poezie. We zijn niet de eersten.

Hugo van Kuijck schreef in 1967 over de Jetty: ‘Met Leon Huybrechts heb ik het ongeëvenaard genot leren kennen met zo’n hoogaars te zeilen. Altijd ben ik onder de bekoring gebleven van het laveren tegen een flink briesje in, met de jonge vloed, in de smalle geulen tussen de Zeeuwse banken, zwaard diep maar niet te steil. Stond men aan de helmstok, dan was de indruk geheel die van een groot schip, maar dan handig als een jol en snel als een zesmeter. Dit was nog de tijd van houten schepen en van een hulpmotor was er natuurlijk geen sprake.’