Projecten

Contact

Veronica Frenks
Marnixplein 14
4386 AB  Vlissingen
+316 47 49 91 94
veronica@frenks.com

Margate/Vlissingen mei 2011, 11 mei 2011

European Queen

Studiedag 13 mei in het Zeeuws Archief te Middelburg over Elizabeth Stuart
Tijdens deze studiedag vertelde dr Nadine Akkerman geheimen uit de correspondentie die Elizabeth Stuart onderhield met vele Europese topfiguren.
Drs Katie Heyning lichtte een tipje van sluier op van de stukken die zich in het Zeeuws Archief bevinden over deze fascinerende vrouw en Peter Blom vertelde over een maritiem schilderij waarop het paar vermoedelijk staat afgebeeld.
Deze lezingen zijn een opmaat en inspiratiebron voor vele activiteiten die zich in 2013 kunnen gaan afspelen.

In 2013 is het vierhonderd jaar geleden dat Schotse koningsdochter Elizabeth Stuart met de Duitse prins Frederik van de Paltz trouwde om een protestants tegenwicht te bieden aan het katholieke bolwerk in Europa. Enkele maanden na hun huwelijk vertrok het jonge stel (16 jaar oud) naar het Europese continent. Ze scheepten in Margate in, gingen in Oostende voor anker en vervolgden hun tocht naar Vlissingen waar hen een groots onthaal wachtte. Uiteraard kwamen ze in de fraaie vroeg 17e eeuwse schepen aan.
Via Middelburg, Veere, Zierikzee, Ooltgensplaat en Dordrecht ging het prinselijk paar naar Den Haag. Frederik ging van daaruit naar Heidelberg om de festiviteiten om zijn kasteel daar voor te bereiden en Elizabeth vervolgde haar tocht door het protestante Nederland.
Het huwelijk begon met een megafeest en dat werd in de meeste plaatsen waar Elizabeth kwam nog eens overgedaan.
Kunst en cultuur waren zeer belangrijke ingredienten. Er werden toneelstukken geschreven, muziek gemaakt, balletten gecomponeerd etc.
De herdenking in 2013 leent zich dan ook voor allerlei vormen van kunst.
Wie schrijft de musical? De gedichten? Wie organiseert de boottocht voor het illustere gezelschap? Wie laat zich inspireren tot een hedendaags kunstwerk? Een ieder die mee wil doen kan zich de komende maanden melden.